
Om os og Kuregaard
Gårdens historie
Kuregaard er 33. selvejergård i Aaker og har historisk dokumentation tilbage til 1500-tallet. Det gælder for de fleste bornholmske gårde. Der har aldrig været herregårde på Bornholm. I den bornholmske gårddatabase kan finde alle gårdens ejere fra før 1598 og til i dag.
Alle 266 bornholmske selvejergårde blev i 1616 nummererede. I hvert sogn gav man den første gård vest for kirken nummer 1, og fulgte så ellers uret rundt. Med næsten 70 selvejergårde i Aaker sogn kan man næsten regne ud, at vi med nr. 33 må ligge mod syd. Og det gør vi også, der er ingen gårde mellem os og kysten.
Kuregaard var indtil vi købte den en gård på 50 ha jord, men i dag er der kun 7 ha omkring gården, der er vores. De resterende hektar beholdt sælger i forbindelse med at vi købte gården. Det skal da lige nævnes, at vi faktisk købte knap 5 ha af sælger efterfølgende, så de 2,3 ha, som ejendommen havde som jordtilliggende ved vores køb, er vokset til de små 7 ha, vi har.
I 2000 købte Annette og jeg Kuregaard, og flyttede fra København til Bornholm. Lysten til at blive selvforsynende har vi altid haft, så da børnene var flyttet hjemmefra, blev det en realistisk mulighed. Efter at have brugt et par år på at undersøge markedet uden at finde lige det, vi ville have, erfarer vi pludselig, at der er åbnet en hurtig forbindelse til Bornholm med katamaranen Villum Clausen. Under 3 timer fra København. Vi havde set gården i vores research, meeen Bornholm! Nu var det pludselig en reel mulighed; Hans kunne stadig arbejde ovre, så hvis gården havde hvad vi søgte, så var det måske der. Vi sejlede til Bornholm en høj og klar oktoberdag, og efter en smuttur til Nordbornholm - blå himmel, bølgende blåt hav og klipper med gul lav -for at give ejendomsmægleren tid til nå frem, beså vi herlighederne: Stort stuehus i fin stand, en længe med en feriebolig, bornholms vandrigeste og smukkeste å Læsåen gennem ejendommen og 200 m til kysten. Købt.I dag har vi bornholms største madhave, det hedder en køkkenhave her, og er langt hen ad vejen selvforsynende med grøntsager. Efter et par år fik vi de første par får - et kryds af flere racer hvoraf vi med sikkerhed ved at at Texel, Gotlænder og Finuld indgår, men muligvis flere - og det er siden vokset til en flok på 20 moderfår og et par væddere. Vi har i mange år solgt lam til venner og bekendte gennem en mailliste, som de har meldt sig på. Fårene fik vi slagtet hos Håndværksslagteren i Aakirkeby. Den gik desværre ned. Så fik vi slagtet på Hallegaard hos Jørgen Christensen, hvor vi også fik lavet stege- og spegepølser. Fantastisk. Desværre er det ikke længere muligt at få slagtet på Hallegaard, så nu slagtes fårene på Stensved Slagtehus ved Vordingborg. Det koster lammene en sejltur til Køge og en times kørsel derfra til slagteriet. Transporten havde vi gerne undgået, men lige som Bornholm som ø er et fantastisk sted, så er det også en ø med sine begrænsninger. De eneste, der slagter på Bornholm er Danish Crown, og de slagter kun konventionelle grise.
Om os

